Het heft in handen

doorbreek de gewoonte jezelf te zijn

Je dagelijkse gedrag wordt voor 95% bepaald door een reeks onbewuste programma’s, ingeprente gedragingen en automatische emotionele reacties. Slechts 5% van je geest is bewust en moet het dus opnemen tegen 95% die onderbewust functioneert. Als je het heft in handen wil nemen heb je dus iets te doen met deze onderbewuste programma’s. 

Deze programma’s zijn vaak niet de beste versie van jezelf. Al vanaf jonge leeftijd internaliseer je allerlei regels over hoe de wereld werkt. Deze regels zijn gebaseerd op: hoe hoor ik erbij, hoe ben ik veilig, hoe krijg ik de broodnodige aandacht en waardering. In plaats van: hoe gebruik ik mijn potentieel, wat wil ik zelf werkelijk, wat maakt mij het meest gelukkig. De regels die zich onbewust vormen worden onderdeel van je identiteit en vormen de ondergrond van je opvattingen, perceptie en je gedrag. Dit heeft veel meer invloed op besluiten die je elke dag neemt dan je waarschijnlijk door hebt. Wanneer je jezelf wil ontwikkelen komen deze regels onder druk te staan. Jezelf ontwikkelen betekent vaak iets gaan denken, voelen of doen dat op gespannen voet staat met jouw gewoonten en onderliggende regels.

“Daarom: doe aan zelfonderzoek zodat je jouw onderbewuste programma’s in beeld krijgt en zo weer zeggenschap over jouw gedrag. Gebruik de inzichten in hoe patronen zich vormen in je voordeel. Leer hoe je de gewenste manier van denken, voelen en reageren bewust kan creëren.”

– bovenstaande inzichten zijn mede gebaseerd op het werk van Bruce Lipton, Dr. Joe Dispenza en Stephen Porges

Om de beste versie van jezelf te zijn is het belangrijk dat je jezelf veilig voelt in jezelf en in je omgeving. Alleen wanneer het sein veilig is kan je functioneren vanuit je meest natuurlijke en krachtige talenten en kwaliteiten. Maar ook je gevoel van veiligheid wordt sterk aangestuurd door onbewuste programma’s. Stephen Porges heeft hier de mooie term ‘neurcoptie’ voor bedacht. Vanuit de neurobiologie weten we dat je onderbewuste voortdurend de omgeving, je lijf en relationele signalen ‘scant’ op gevaar. Met behulp van de ‘opgeslagen kennis’ die zich in jouw lichaam en zenuwstelsel bevindt, bepaal je of je veilig bent. Deze instinctieve reactie is sterker dan je verstandelijke inschatting (perceptie) over een situatie. Dit onbewuste proces heeft impact op je creatieve vermogens, je zelfvertrouwen en je omgang met anderen.

Wil je het heft in handen hebben dan help je jezelf om jouw onderbewuste programma’s te onderzoeken maar ook door de inzichten in hoe patronen zich vormen in je voordeel te gebruiken. Er zijn krachtige technieken te leren hoe je de gewenste manier van denken, voelen en reageren bewust kan creëren. Technieken die al volop gebruikt worden in bijvoorbeeld de topsport. Ongewenste patronen leren snoeien en gewenste patronen leren voeden zijn twee belangrijke terreinen van persoonlijke groei. 

Wil je hier meer over weten en hulp bij krijgen, neem dan gerust contact met ons op.