Patronen doorbreken

Je dagelijkse gedrag wordt voor 95% bepaald door een reeks onbewuste programma’s, ingeprente gedragingen en automatische emotionele reacties. Slechts 5% van je geest is bewust en moet het dus opnemen tegen 95% die onderbewust functioneert. Om het heft in handen te nemen heb je dus iets te doen met deze onderbewuste programma’s.

Deze programma’s zijn vaak niet de beste versie van jezelf. Al vanaf jonge leeftijd internaliseren we allerlei regels over hoe de wereld werkt. Deze regels zijn gebaseerd op: hoe hoor ik erbij, hoe ben ik veilig, hoe krijg ik de broodnodige aandacht en waardering. In plaats van: hoe gebruik ik mijn potentieel, wat wil ik zelf werkelijk, wat maakt mij het meest gelukkig. De regels die zich onbewust vormen worden onderdeel van onze identiteit en vormen de ondergrond van onze opvattingen, perceptie en gedrag. Dit heeft veel meer invloed op besluiten die we elke dag nemen dan we door hebben. Wanneer je jezelf wil ontwikkelen komen deze regels onder druk te staan. Jezelf ontwikkelen betekent vaak iets gaan denken, voelen of doen dat op gespannen voet staat met jouw gewoonten en onderliggende regels.

Wil je het heft in handen hebben dan is het nodig om je onderbewuste programma’s te onderzoeken. Inzichten uit de neurobiologie in hoe patronen zich in ons vormen kan je ook in je voordeel gebruiken. Er zijn krachtige technieken te leren hoe je de gewenste manier van denken, voelen en reageren bewust kan creëren. Technieken die al volop gebruikt worden in bijvoorbeeld de topsport. Ongewenste patronen leren snoeien en gewenste patronen leren voeden zijn twee belangrijke terreinen van persoonlijke groei. In dit artikel vind je een eerste introductie in deze technieken.

‘Als je een nieuw resultaat wilt, zul je de gewoonte om jezelf te zijn moeten doorbreken, en jezelf opnieuw moeten uitvinden.’

– Joe Dispenza

De uitdaging

Het denken van dezelfde gedachten leidt tot dezelfde keuzes, leidt tot hetzelfde gedrag, leidt tot dezelfde ervaringen, leidt tot produceren dezelfde emoties. Diezelfde emoties sturen dezelfde gedachten aan. Als gevolg voel je je elke dag hetzelfde. Je gisteren wordt zo je morgen, je verleden in werkelijkheid je toekomst. Je identiteit raakt op een gegeven moment versmolten met je patronen. Deze voelen bekend, comfortabel, moeiteloos en automatisch. Het is de bekende jij die eigenlijk in het verleden leeft. Je persoonlijkheid is in feite opgebouwd uit hoe je denkt, handelt en hoe je je voelt. Je persoonlijkheid creëert jouw persoonlijke realiteit. Om jezelf te veranderen heb je dus bewust te worden van het onbewuste gedrag dat je hebt gekozen te vertonen. Dan kan je nieuwe keuzen maken, nieuwe activiteiten ondernemen en nieuwe ervaringen creëren. De meeste mensen proberen een nieuwe persoonlijke realiteit te creëren vanuit hun zelfde oude persoonlijkheid, en dat werkt niet. Om je leven te veranderen zul je iemand anders moeten worden. Nieuwe gedachteprocessen zullen leiden tot andere keuzen, nieuwe gedragingen, nieuwe ervaringen. Nieuwe ervaringen leiden tot nieuwe emoties die je weer inspireren om op nieuwe manieren te denken. Het moeilijkste deel van veranderen is om niet dezelfde keuzen te maken die je de dag ervoor gemaakt hebt. Het voelt ongemakkelijk als we van het vertrouwde pad afwijken. Dit voelt niet ‘normaal’, als onszelf. Je hersencircuits en interne chemie zijn afgestemd op je oude vertrouwde zelf en dit heeft te veranderen als je jezelf anders wil voelen.

Om een nieuwe versie van jezelf uit te vinden heb je volgens dr. Joe Dispenza de volgende uitdaging aan te gaan:

groter zijn dan de omstandigheden in je omgeving die je in je oude versie houden. Als onze omgeving elke dag reguleert hoe we denken en voelen, dan moet om dit te kunnen veranderen iets van onszelf groter zijn dan de huidige omstandigheden.

herhalende gedachten en gevoelens creëren vaste patronen van neurocircuits. Emoties die niets meer zijn dan chemische verslagen van ervaringen uit het verleden sturen onze gedachten aan en worden steeds weer opnieuw uitgespeeld. Zolang dit zo doorgaat leven we in het verleden. Het bewuste denken heeft niet echt de leiding in handen. Het lichaam is onderbewust geprogrammeerd en geconditioneerd om zijn eigen brein te worden. Zodra het lichaam het brein is geworden wordt dit een gewoonte genoemd. Veranderen vraagt dat je uitstijgt boven je lichaam als brein.

‘Het proces van verandering vereist eerst afleren, dan leren.’

– Joe Dispenza

Mentale repetitie

Gevoelens zijn normaal gesproken de eindproducten van ervaringen. Je kunt echter intentie en gevoelens gebruiken om voor te sorteren op toekomstige ervaringen en deze in je innerlijke wereld al in gang zetten. Een duidelijke intentie in combinatie met een emotie geeft het lichaam alvast een voorproefje van de toekomstige ervaring nog voordat deze is gemanifesteerd. Als je je innerlijke gedachte reëler kunt maken dan de uiterlijke omgeving dan zal het brein het verschil niet zien. Dan zal je lichaam, het onbewuste brein, de nieuwe toekomstige gebeurtenis gaan ervaren op het huidige moment. Als je deze nieuwe reeks keuzen, gedragingen en ervaringen mentaal vaak genoeg blijft oefenen dan zullen je hersenen fysiek gaan veranderen en nieuwe neurologische circuits installeren. Dan leven je hersenen en lichaam niet langer in hetzelfde verleden, ze leven in de nieuwe toekomst die jij in je hoofd gecreëerd hebt. Je sluit je ogen en beeld je de toekomst in die je voor ogen hebt, terwijl je jezelf al die tijd herinnert wie je niet meer wilt zijn en wie je wel wil zijn.

Door je aandacht op je toekomstige gebeurtenis te houden en je niet af te laten leiden door andere gedachten, draai je binnen de kortste keren het volume omlaag van de neurale circuits die zijn verbonden met je oude zelf, hetgeen de oude genen zal gaan uitschakelen. Je zult vonken laten overspringen tussen nieuwe neurale circuits waardoor deze samenbundelen, wat vervolgens de juiste signalen op gang zal brengen om nieuwe genen op nieuwe manieren te activeren. Dankzij neuroplasticiteit gaan de bestaande circuits in je hersenen zichzelf reorganiseren om te weerspiegelen wat jij mentaal aan ’t herhalen bent. En naarmate jij je vernieuwde gedachten en mentale beelden blijft koppelen aan die sterke, positieve emotie, werken je hoofd en lichaam samen, en jij bevindt je nu in een nieuwe staat van zijn. Op dit punt gekomen zijn je hersenen en lichaam niet langer een verslag van het verleden, ze zijn een plattegrond naar de toekomst. Een toekomst die jij hebt gecreëerd in je mind. Je gedachten zijn je ervaring geworden, zo kun jij je patronen doorbreken.

‘Hoe meer je leert over het ‘wat’ en het ‘waarom’, hoe gemakkelijker en effectiever het ‘hoe’ wordt.’

– Joe Dispenza

Kracht van positieve emoties

We moeten ons dus niet alleen richten op het vermijden van negatieve emoties zoals angst en woede, maar ook op het bewust cultiveren van warme, positieve emoties zoals dankbaarheid, vreugde, opwinding, enthousiasme, fascinatie, inspiratie, heilig ontzag, verwondering, vertrouwen, vriendelijkheid, mededogen. Om onszelf de voordelen te gunnen bij het optimaliseren van onze gezondheid. Onderzoek toont aan dat positieve emoties op natuurlijke wijze de receptoren uitschakelen in de amygdala, het deel in het brein dat angst en onrust genereert. Wanneer de angst uit de weg is kunnen we oneindig veel meer vertrouwen, vergeving en liefde voelen. In deze nieuwe staat gaat, wanneer we visualiseren wat we verlangen ons hart meer open en kunnen er positieve emoties door ons heen stromen. Op deze manier kan de eindeloze cyclus van voelen wat we denken en denken wat we voelen, eindelijk in ons voordeel werken. Nu zijn we niet langer aan het wachten of hopen op de verandering, wij zijn de verandering.

De emotionele component is cruciaal. Alleen verstandelijk kom je het autonome zenuwstelsel niet in. Dit autonoom zenuwstelsel staat onder controle van het limbisch brein, ook wel het emotionele en het chemische brein genoemd. Dit emotionele brein ontglipt aan de controle van je bewuste denken. Je activeert zodra je een emotie voelt je autonoom zenuwstelsel. Jezelf emoties laten voelen is een manier om het besturingssysteem in te komen en een verandering te programmeren. Je instrueert het autonoom zenuwstelsel om de chemie te gaan creëren die past bij je gewenste staat van zijn.

‘Als we goede gedachten hebben, maken we chemicaliën aan die ons een goed gevoel geven.’

– Joe Dispenza

Eigen ervaring

Je weet uit ervaring al hoe dit werkt. Denk maar terug aan een ervaring uit je verleden toen je het besluit nam iets te veranderen omtrent jezelf of je leven. Je herinnert je dan waarschijnlijk dat je tegen jezelf zei: “het kan me niet schelen hoe ik me voel (lichaam), het maakt me niet uit wat de omgeving ervan vindt (omgeving), ik maak me geen zorgen hoelang dit gaat duren (tijd). Ik ga dit doen!

Hieronder een aantal geleide meditaties die je kunnen helpen bij het proces zoals hierboven beschreven:

Dit artikel is gebaseerd op het werk van Dr. Joe Dispenza